Setsubun! 節分

Igår var det den tredje februari, vilket i Japan betyder dagen för setsubun! Setsubun (節分) skrivs med andra tecknet för årstid - kisetsu,季 och första tecknet i ordet för att dela - wakeru, 分ける. Setsubun betyder alltså att ''dela årstider'' och det hålls med andra ord fyra setsubun per år. Men den viktigaste, och den enda som faktiskt uppmärksammas är den som hölls igår 2/3 :)
 
Från och med idag är det alltså officielt vår här i Japan! :D
 
Vad gör man då för att fira setsubun? 
Jo man slänger soyabönor ut på gatan! Soyabönorna är en typ av offergåva för ett tursamt år. Man ska enligt tradition kasta lika många bönor som man är gammal. Jag skulle alltså kasta 22 stycken :) 
Medan man kastar bönorna så ropar man ''In med lyckan(turen), ut med det onda(djävulen)''. 
 
I Kansai-området (Kyoto, Osaka, Nara m.m.) så äter man också enligt tradition något kallat ehoomaki, 恵方巻.
Det ser ut som en väldigt tjock och stor sushirulle med en massa olika ''pålägg'' däri. Man ska äta den hel utan paus och utan att prata, i den riktning som turen sägs komma ifrån. Detta skiljer sig varje år :) 
 
Vid ett tempel igår så pågick ett stort event där massa kända personer, alltsifrån skådespelare till, sumobrottare iklädda traditionella kläder :) Den lilla pojken i videon är sån till en väldigt känd kabuki-skådespelare. Kabuki som är den traditionella japanska teatern.
 

Kommentera här: