良いお年を!


Så var detta år snart slut.

Det har för min del varit ett år fullt med upp- och nedgångar. Ett år som känns väldigt långt när jag blickar tillbaka på det. 


För tre år sedan spenderade jag min nyårsafton med kompisar här i Tokyo. Vi var högljudda och firade av små smällare i en park i Shinjuku tills vi blev tillsagda av en parkvakt att detta var strängt förbjudet! Vi grattade varenda människa vi såg till det nya året. Vi åkte in till Roppongi med sista tåget och dansade hela natten lång. 

Ganska vanligt för en västerlänning skulle jag tro. I år dock, sitter jag på tåget med Y på väg till Yokohama för att fira japanskt traditionsenligt - med familjen, hemma. Äta de långa nudlarna Soba för med önskan att få leva ett långt liv långt som nudlarna.  

Idag gick jag och Yume till ett tempel för att tacka för detta år och imorgon så ska vi till ett tempel igen för att be om ett bra nytt år.

 Så om ni inte har några speciella planer för kvällen så kan ni ju alltid tänka att ni firar på det japanska sättet! : ) Update! 

Soba , även kallad toshikoshi soba Kanjit 2014

 
I slutet på varje år så röstas ett kanji (ett kinesiskt tecken) ut och utses till årets kanji.
 
Alltså ett kanji som står för det som har varit viktigast under året. Det som har haft mest inverkan på folk. I år är kanjit det som ni ser på bilden ovanför precis nyskrivet av munkar i ett av Kyotos stora tempel. Tecken Zei.
Tecknet betyder skatt, alltså inte en sån skatt som man hittar nergrävd på en hemlig ö endast utreitad på en piratkarta utan en sån skatt som du och jag betalar varje månad, för sjukvård, skola och så vidare. 
 
I Japan så höjdes den skatten som för övrigt är samma på allt, varorna i mataffären, kläder, fika, ALLT! Alltså inte bara dras den ifrån lönen utan allt man köper blir dyrare.
Dock tycker jag som svensk inte att betala 8% skatt är så himla mycket mer än att betala de 5% som de var förut. 
 
Men det är tydligen det mest omskakande som har hänt i år... 
 
:P

God fortsättning!
Har tagit mig en liten julpaus de senaste dagarna, jobbat, umgåts med vänner, gjort jullovsläxor och så vidare. Men jag tänkte att ni kanske också var upptagna med att umgås med era nära och kära och att en paus inte gjorde någon något :)
 
Men nu är jag tillbaks hade jag tänkt!
 
Inte många dar kvar till nyår, som jag och Y firar på japanskt traditionsenligt sätt - med familjen. Vi ska stanna några dar hos Yumes föräldrar och sen även åka på en liten resa och bada onsen. SKa bli så himla mysigt och va vi längtar! 
 
 
Idag var en söndag i det klassiska söndags modet, ta en prommenad, leta upp en nytt kafé med gott kaffe och avsluta med god middag och film hemma i soffan.
 Filmer ser vi på Hulu , Japanska Netflix! 

 
Vad ska ni göra på nyår? :) Party eller hemma med familjen?