Mamma gästbloggar del 2Måndag 21 mars (kronologin på bloggen blir lite hoppig nu när jag bidrar...)

Tiden går så snabbt! Idag har det varit en röd dag här, så E har varit ledig från sitt ”arbaitu” (=deltidsjobb) och vi har varit på en dagstur till ett onsenområde söder om Tokyo. Underbart!

Man tar en promenad, badar onsen och äter nåt gott och shoppar kakor. Sen är dagen slut och det är dags att åka hem.

Igår var vi alla tre på Tokyos MOMA. Dit har jag velat gå länge men det har inte blivit av så jag var mycket nöjd med att vi äntligen kom iväg. Vi såg den fasta utställningen med japansk konst som löper från tidigt 1900-tal fram till idag. Och hann dessutom med en textilutställning som var vacker och inspirerande på många sätt.

 

I lördagskväll gick vi, som E redan skrivit om, på bio och såg The Danish Girl. Mitt första biobesök i Tokyo! Och ha ha, jag var lite skeptisk till att vi skulle se filmen mitt i smeten på en av Tokyos största och nyaste biografer...  gillar inte våra Stockholmsvarianter på såna där biopalats... Men jag glömde att jag var i Japan. Folk är tysta, diskreta och stillsamma. Här precis som överallt annars. Vilket gjorde hela upplevelsen mycket behaglig. Dessutom var det mörkt (och tyst) under hela eftertexten, skönt och lugnande för alla känslor som kommit upp. Folk satt kvar på sina platser i lugn och ro tills belysningen till slut tändes.

 

Torsdag 24 mars

Ikväll har vi varit och simmat! Vilket är en annan ”har-jag-aldrig-gjort-i-Tokyo-grej”. Simhallen var en av Tokyos största. 50 metersbanor för olika simhastigheter, en badvakt i ett högt vakttorn, och efteråt istället för bastu; såklart ett varmt bad. Man måste ha badmössa på sig i japanska simhallar och som tur var hade E två stycken;)

Jag tycker det är nice att göra vanliga saker när jag är här. Laga mat till exempel, är roligare när man får handla i en affär med konstiga grejer först. Så därför bestämde jag mig för att klippa håret under mitt besök. Och det var verkligen en upplevelse! Vi gick till Es kompisfrisör och först tvättade han mitt hår i minst tjugo minuter inklusive huvud- och nackmassage. Jag hade en duk över ansiktet för att inte något vatten skulle stänka upp och förstöra min fantastiska sminkning (!!) eller om det var för att jag skulle uppleva lite mer privacy under proceduren, det vet jag inte. Sen tillbaka i stolen frågade han om jag ville ha lite mer massage! Eh.., ja tack! Och så fick jag nack- och ryggbehandling. Sen klippte han mig. Noga och länge. Och fönade. Länge. Helt fantastiskt alltsammans!

Dagarna har dessutom fyllts med fler intressanta utställningar, fler besök i parker (!) och så lek med råttorna! Jag har gått en massa mil (känns det som!) ätit en massa god mat, softat hemma i lägenheten, besökt ett fantastiskt litet tryckeri för att hämta ut min japanska kompis visitkort. Gjort lite yoga på morgnarna med E och ja, jag har haft det lika bra denna gång som alla gånger tidigare!

 

Så det här får vara over and out från Ebi-mama!

Må gott! 
 
 
 


påsk i Japan och Råttatouilles!

Glad påsk!


Hoppas att ni haft en härlig påsk helg! :D 
Själv började jag min med att fika med mamma och Natsuko! En av mina absolut bästa kompisar här i Japan så det kändes mer än självklart att se till så att hon fick träffa min lilla mamma. Och att mamma fick träffa henne! :)
Vi fikade på ett ställe som heter Canal Café och ligger i floden vid Iidabashi station (där jag bor)! Lite blåsigt men väldigt härligt! Fick nästan liten Stockholmsvibbar ;D 


På kvällen bestämde vi oss för att äntligen gå och bada på sentot som jag skrivit om tidigare
Efter det blev det ett besök i Rikugien parken! Med sin kända "häng-sakura", otroligt vackert var det och härligt stämningsfullt då trädet var upplyst och de även hade små stånd som sålde grillad mochi med mera! 
 
 
Jamen då var det dags då! Att avslöja vad jag gav Yume i födelsedagspresent! Jo, det är nämligen så att vi har blivit med tamråttor! Y har trots att han älskar djur så otroligt mycket aldrig haft ett husdjur. I Japan är det inte så ovanligt men som varandes svensk och uppväxt med katter så kan jag inte föreställa mig en uppväxt och ett liv utan djur! Och efter en himla massa googlande och konsulterande med mamma och Natsuko så bestämde jag mig för att det var dags, och att tamråttan va djuret för oss :) De är extremt smarta, kan lära sig hundtrick så som vacker tass och rulla runt! Det är tydligen otroligt renliga (tvättar sig mer än katter) och de har redan lärt sig att gå på lådan. Så här har ni våra nya faniljemedlemmar, Pomu och Cotta! :D 
 
 
 
Påskafton firade vi med att ha picknick med mammas kompisar (ja mina kompisar också) Ellet och Peter, mamma, Y och jag! Körsbärsblommorna var inte utslagna än men den hör veckan så tror jag nog att dom kommer! Men vi hittade ett litet träd med blommor på och hade vår påskpicknick under den! :) 
 
Folks påsktraditioner brukar se ganska så olika ut har jag förstått och mina har minst sagt förändrats sen jag flyttade till Japan, hur brukar era firanden se ur? :) 
 

mys med ma ❤️

Asså det är så mysigt att min lilla mamma är här!!! :D 

Jag trivs verkligen som bäst när jag får ha två av de vikigaste människorna i samma stad! ❤️ 


I helgen när Y hade mer tid över för oss (då han jobbar på vardagarna) så har vi hängt alla tre :) Gått på bio och sett The danish girl, som för övrigt var en super duper film! Och jag bara löööööve Eddie Redmaine!!! Så alla som inte sett den - spring till närmsta biograf med det samma!!! 

Vi har varit på promenader och utställningar, gått i parker och lagat mat. Jag och Y lyckades övertala mamma och Takoyaki faktiskt är gott! Takoyaki är för den som inte vet små matiga pannkakor (Okonomiyaki om ni vet) med vitkål med mera, men stekt till små bollar! Traditionellt så har man octopus i dom, där ifrån namnet Takoyaki, som betyder octopusbollar. Mamma hade ett trauma för sex år sen då hon prövade Takoyaki på stan, köpte ifrån ett stånd. Men hon måste haft otur för de är egentligen jätte goda, och det lyckades vi övertala henne om när vi lagande det hemma! :)Körsbärsblommorna är på god väg att slå ut och på lördag så ska vi fira påsk genom att hanami (picknick under sakura träden🌸) 

Så förutom all god mat och fika vi satt i oss, så har vi besökt Ikea för inhandling av påskmat 🇸🇪


Utanför jobbet!