Lite tips på Japan i Sverige

Hej hallå allihopa! 
 
Det ble ett lite längre uppehåll här på bloggen än vad jag hade tänkt mig...
 
Men så blir det ju när man har lov! Am I right?! :D
 
Men nu tänkte jag i alla fall skriva lite grann!
 
Japan ett land med så mycket kultur av alla olika slag, även inom den traditionella japanska kulturen så finns det så mycket sidospår de har ju spridits sig på olika sätt uti världen. En av de grenarna är den japanska kampsporten och inom den så ligger Aikido:n mig allra närmast om hjärtat. 
 
Min mamma har tränat aikido i över 30 år och det var även min första kontakt med Japan redan när jag bara var något år gammalt. I Stockholm och även runt om i Sverige så finns det aikido-klubbar där man kan pröva på denna kampsport som är den fredligaste av dem alla. Det handlar mer om att hitta en inre styrka och ''vinna'' över motståndaren med hjälp av balans mer än ren styrka.
 
På Vanadis Aikidoklubb är min mamma tränare för bland annat nybörjare så slår ju självklart ett slag för den ;)
 
http://www.vanadis-aikido.se/
 
 
 
På senare tid så har den japanska maten fått en större popularitet och de senaste är sushirullen, på japanska kallad Norimaki (nori ₌ sjögräs och  maki ₌ rulle ). Det är alltså en rulle som består av sjögräs och ris, innuti lägger man valfritt innehåll och rullar ihop till en avlång, rulltårtsliknande sak som är både enkel och god. 
 
Sushirullen som kedjan också heter, såg jag redan när jag var i Stockholm förra sommaren men nu verkar den ha utökats och finns på flera platser runt om i stan. Rullarna i sig får ett halvbra betyg. För det första fanns det en hel del alternativ som innhöll kött, alltså inte särskillt sushi-igt och så var riset inte riktigt i den klass som jag ändå hade hoppats på, en aning tort eller kornigt kändes det. 
 
Men helt enkelt något jag skulle välja att äta istället för den lite sorgliga, blöta ostmackan i kiosken brevid. 
 
I Japan hittar man sushirullarna på samma hylla som onigirisen i varje kiosk eller mataffär :)