Lite tips på Japan i Sverige

Hej hallå allihopa! 
 
Det ble ett lite längre uppehåll här på bloggen än vad jag hade tänkt mig...
 
Men så blir det ju när man har lov! Am I right?! :D
 
Men nu tänkte jag i alla fall skriva lite grann!
 
Japan ett land med så mycket kultur av alla olika slag, även inom den traditionella japanska kulturen så finns det så mycket sidospår de har ju spridits sig på olika sätt uti världen. En av de grenarna är den japanska kampsporten och inom den så ligger Aikido:n mig allra närmast om hjärtat. 
 
Min mamma har tränat aikido i över 30 år och det var även min första kontakt med Japan redan när jag bara var något år gammalt. I Stockholm och även runt om i Sverige så finns det aikido-klubbar där man kan pröva på denna kampsport som är den fredligaste av dem alla. Det handlar mer om att hitta en inre styrka och ''vinna'' över motståndaren med hjälp av balans mer än ren styrka.
 
På Vanadis Aikidoklubb är min mamma tränare för bland annat nybörjare så slår ju självklart ett slag för den ;)
 
http://www.vanadis-aikido.se/
 
 
 
På senare tid så har den japanska maten fått en större popularitet och de senaste är sushirullen, på japanska kallad Norimaki (nori ₌ sjögräs och  maki ₌ rulle ). Det är alltså en rulle som består av sjögräs och ris, innuti lägger man valfritt innehåll och rullar ihop till en avlång, rulltårtsliknande sak som är både enkel och god. 
 
Sushirullen som kedjan också heter, såg jag redan när jag var i Stockholm förra sommaren men nu verkar den ha utökats och finns på flera platser runt om i stan. Rullarna i sig får ett halvbra betyg. För det första fanns det en hel del alternativ som innhöll kött, alltså inte särskillt sushi-igt och så var riset inte riktigt i den klass som jag ändå hade hoppats på, en aning tort eller kornigt kändes det. 
 
Men helt enkelt något jag skulle välja att äta istället för den lite sorgliga, blöta ostmackan i kiosken brevid. 
 
I Japan hittar man sushirullarna på samma hylla som onigirisen i varje kiosk eller mataffär :)
 
  

Senaste tiden

Så jag har ju världens längsta vårlov (typ 2,5 månader) och har nu åkt till Sverige för att bara ''ladda upp batterierna'' och träffa alla fina släktingar och vänner jag har här :) 
 
Och jag har minsann tagit det väldigt lugnt! Och bland annat:
 
Gått långa prommenader både i stan och i skogen med mamma och ätit semlor med mina semmelörhängen i öronen...
 
 
Tagit en ''groupie'' med småkusinerna.. :)
 


Fått trötta selfies ifrån Y mitt i den japanska natten (fortfarande kvar på kontoret...), fikat med Filip och pratat om va kul vi hade när han och flickvännen var i Tokyo. Och så gullat med mina sötnöts katter!..
 
Blvit sjuk i allergifeber på grund av för många semlor... gosat mer med mina håriga kompisar och suckat över hur fint Stockholm är när solen skiner :)Och hur tråkigt det ser ut när solen inte skiner... Men ganska fint ändå ;)
 


The Donut Battle

 
Det finns flera donuts kedjor i Japan. Vissa som jag även vet finns utomlands. En av dessa är en kedja som heter Mister Donut och som jag själv hängde väldigt mycket på förut så donutsen inte bara är goda utan också ganska billiga och beställer man vanligt kokkaffe så får man gratis påtår så många gånger man vill! 
 
På senaste tiden så har även kiosker så som 7eleven också börjat försöka ta sig in i kafébranchen. Japan som så länge en kan nämnas haft can-coffe(缶コーヒー) i sina automater(自動販売機) runtom i stan. Alltså varmt kaffe i små läskeburkar (ca 150 ml) men nu så kan man, som vi i Sverige alltid gjort, köpa gott nybryggt kaffe även i kioskerna. Detta sedan något år eller två tillbaka men det räckte inte för 7eleven. De ville gå nästa steg och inte bara sälja nybryggt gott kaffe utan också goda nyfriterade donuts! 
 
Dock blev det ett väldigt liv när 7eleven släppte sina nya donuts så de är i princip kopior av Mister Donuts klassiker. Hur kan de äns ha rättigheterna att släppa dessa donuts? Vad vill de säga med detta? De måste ju ha insett likheten..? Och den största frågan av alla, Vilken av de två kedjornas donuts är egentligen godast?

Någon som tog reda på detta var en så kallad YouTuber, en kille som livnär sig på att göra (i det här fallet) roliga videos på YouTube. Så här har ni resultatet enligt Seto Koji!
 
 
För den som inte förstod eller inte orkade kolla på hela videon, gamla goa Mister Donuts vann! 
Vilket känns skönt då de ju faktiskt är en donutsspecialist.