Japansk Hälsodryck

 
 
 
Till dango-spätten igår så drack vi Amazake (甘酒) Ama skrivs med tecknet för sött och Zake med teknet för saké, japansk sprit. Jag har velat testa detta jätte länge men drack det alltså först igår. Detta är en dryck som har funnits hur länge som helst - på riktigt! Sen flera hundra år tillbaka!
 
Och ända sedan den tiden så har Amazake setts som en hälsodryck, men nu på senare tid så har kärleken för drycket fått nytt liv i och med den hälsovåg som härjar inte bara i västvärlden utan också här i öst! ;) 
 
Nu kan man läsa om Amazake i varenda tjejtidning och tydligen ska denna dryck gå att hitta i hälsoaffärer och asiatiska matbutiker även i Sverige så... först tänkte jag berätta lite om den infon jag hittat om Amazake och dens egenskaper, så kan ni leta upp drycken när ni läst klart detta! ;D
 
1. Drycken innehåller en massa näring som gör att redan under Edo-perioden ansågs drycken stärka kroppen under de mycket varma och utmattande sommarmånaderna. 
 
2. Trots att Amazake har en väldigt söt smak så är inget socker tillsatt! Det som gör smaken söt är Kouji (麹) ett typ av jäst som bildas när man fermenterar olika sorters sädeslag så som vete, ris eller sojabönor. 
 
3. Den syran som finns i kouji har en jämnande effekt, så dricker man Amazake så sägs fläckar och pigmentförändringar förminskas. :)
 
4. I drycken finns en massa B-vitamin som är en vitamin som bland annat hjälper till att hålla huden mjuk och återfuktar den. 
 
5. På grund av att Amazake är jäst och att den finns en massa riskorn och godigheter i den så blir också matsmältingen bättre, det ska tydligen hjälpa vi förstoppnings också! ;)
 
6. Trots att den är söt så har den som jag tidigare skrev inget tillsatt socker. Den lugnar alltså sötsug utan att ha en massa kalorier. 100g amazake har i snitt bara 81 kalorier. De ni! ;)
 
7. Kouji jästen är även väldigt bra för hårbotten och håret i sig och sägs göra det både starkt och glansigt!
 
 
 
OBS! Det finns amazake som inte är gjord på kouji och denna har oftast mycket tillsatt socker och är alltså inte alls nyttig, så kolla noga innan ni köper!
 
Här har ni också ett recept på hur ni gör er egen! :D