Jordbävningsinfo

I förrgår kväll, runt halv tio tiden så var det en stor jordbävning i södra Japan. Närmare bestämt i Kumamoto-prefekturen på Kyuushuu. 

Jordbävningen var en 7:a på rischterskalan, skalan är en logaritmisk -  vilket betyder att vid varje upptrappning så ökar styrkan med ca 10 gånger. I Tokyo var det bara en 2:a som man knappt känner av, en liten lätt skakning och man får kolla på ett hängande föremål eller ett vattenglas för att kunna avgöra om man bara är snurrig i huvudet eller om det verkligen skakar. En 7:a är dock väldigt stor... Det speciella med den här jordbävningen var att den var koncentrerad till ett väldigt litet område. Journalister och tv-reportar berättar att på resan genom Kumamoto, påväg till det drabbade området så såg man nästan ingen förstörelse eller ovanligt alls. 

Förutom att den var väldigt koncentrad så har det problematiska med denna gång är att det varit extremt många, starka efterskalv som fortfarande, nästan två dygn senare fortsätter. 
Det gör att de boende i området inte har  kunnat ta skydd inomhus utan får bo utomhus på stora öppna planer så som parkeringar och gräsplaner. 

9 personer har dött och många har skadats, husen som rasade var mycket gamla hus där många äldre har bott kvar sedan länge...
Update, siffran har stigit ifrån 9 personer till 41..

Kommentera här: