in i apans år!

 
Så då var det helt plötsligt 2016! 
 
Det känns ju alltid lite ovant i början av ett år kan jag känna, tänka på allting som kommer att plusas på med ett år... 2015 blir 2016, 22 blir 23 (huga! Jag har haft åldersnoja inför min födelsedag sen jag var typ 8 år) och så vidare! Men men, det är bara att vänja sig ;)
I år det det alltså apans år enligt de asiatiska horoskopet (eller vad det nu kallas). Det betyder att min pojkvän är en såkallad ''års pojke'' 年男 toshi otoko. Han är alltså född i apans år och vart 12:e är man alltså års man/kvinna. Yume fyller alltså 24 i år :) 
 
Det japanska nyåret firas oftast in ganska stillsamt med familjen.Under nyårsafton så äter man soba(bovete)nudlar för ett långt liv och tittar på nyårsprogramen på Tv. På nyårsdagen så äter man Osechi, den traditionella nyårsmaten där de olika rätterna har olika betydelser, och därefter går man ofta till ett tempel för att be första bönen för året. Be om tur och lycka för året och om man vill, köpa en spådom eller en skydsamulett :)
 
Osechi
 
I år valde jag att spendera nyårsafton med mina kompisar på västerländskt vis :)


Dagen efter kom dock Y och hans föräldrar hem till vår nya lägenhet, för första gången. -Jag ska lägga upp en nya-läggan-video här snart, jag lovar!
 
Jag lagade lunch och sen gick vi för att be i templet vi har bara en kort promenad härifrån :)
 
 
Ys mamma hade även tagit med osechi-mat till mig så att öven jag skulle få äta det, blev alldeles varm och rörd! Det fick bli min middag ;) 
 
 Hur firade ni in det nya året? :) 
 
1 Anna:

skriven

Så himla spännande att höra hur andra firar! :)

Svar: Hihi ja det är ju lite annorlunda än i Sverige :) Kul att att du tyckte det va intressant! :)
Elvira - エビ

Kommentera här: